♦ E-farm® Haapakosken vesivoimalaitos, Pieksämäki

Haapakosken vesivoimalaitos, Pieksämäki


Vakkolan Voima Oy:n yrittäjäveljekset Jari ja Pekka Väänänen tuottavat vesivoimalla sähköä kaikkiaan kolmessa eri kohteessa Suomessa. Kohteet ovat Haapakosken voimalaitos, Vakkolan voimalaitos ja Laukkosken voimalaitos. Idyllisiin ja pitkät perinteet omaaviin Haapakosken ja Vakkolan pienvoimalaitoksiin on mahdollista tutustua ohjatuilla vierailukäynneillä.

Tällä sivulla on kerrottu tarkemmin Haapakosken voimalaitoksesta. Tutustu myös Vakkolan voimalaitokseen, jonka esittelysivu löytyy täältä.

TUTUSTU Haapakosken Ruukin Facebook -sivustoon

Haapakosken vesivoimalaitos – sähköntuotantoa historiallisella ruukkialueella


Haapakoski turbiinin jälkeenVoimalaitos on osa vanhaa Haapakosken ruukin kiinteistöä, joka on aloittanut toimintansa jo vuonna 1842. Haapakoski on valjastettu vesivoiman tuotantoon jo satoja vuosia sitten ja se on toiminut ajansaatossa niin myllyn, ruukin kuin sähköntuotannon voimanlähteenä. Tehdastoiminta alueella on päättynyt vuonna 2010.

Haapakosken pudotuskorkeus voimalan kohdalla on 8 metriä. Yhdellä generaattorilla tuotetaan sähköä noin 500 000 kWh vuodessa. Lisäksi alueen rakennusten lämmitykseen käytetään nimellisteholtaan 150 kW:n hakelämpökonttia ja alueelle rakennettua noin 200 metriä pitkää lämpöverkkoa.

Alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja museovirasto on määritellyt Haapakosken ruukin valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Parhaimmillaan tehdas on työllistänyt yli 200 henkilöä ja sen ympärillä on elänyt ja vaikuttanut merkittävä työläisyhteisö ja -kulttuuri.

Oheisessa kuvassa on esitetty Vakkolan Voima Oy:n E-farm® Kohteiden energiantuotantokaavio. Saat suurennettua kuvan klikkaamalla sitä.

Vakkolan Voima Oyn E-farm Kohteiden energiakaavioVakkolan Voima on Farmivirran tuottaja eli kuka tahansa kuluttaja voi hankkia FarmivirtaHaapakosken ja Vakkolan vesivoimalaitoksilla tuotettua ja 100%:sti uusiutuvaa sähköä paikkakunnasta riippumatta. Lue lisää Vakkolan Voiman - Farmivirrasta klikkaamalla oheista logoa. Farmivirta on Oulun Sähkönmyynti Oy:n tuote.

 

Tule ohjatulle esittelykäynnille kohteeseen


E-farm® Tutustumiskierroksen aikana vierailijat pääsevät tutustumaan niin vesivoimalaitokseen ja hakelämmitykseen kuin vanhan ruukin alueella edelleen sijaitseviin ja hyvin säilyneisiin rakennuksiin.

LATAA TUTUSTUMISKIERROKSEN ESITE TÄSTÄ (PDF)

Ota yhteyttä ja varaa kierros!

Yhteystiedot


Voit varata vierailukäynnin ottamalla yhteyttä E-farm® Asiakkuudenhallintaan
tai

Ottamalla suoraan yhteyden kohteeseen
Jari Väänänen
+358 400 282 906
jari.vaananen[at]pp7.inet.fi
 
VIERAILUOSOITE
Haapakoskentie 506
77520 Haapakoski